Subsidie voor isolatie

Isolatie subsidie

Isoleren heeft veel voordelen en is daarom altijd een goed idee. Een van die voordelen is dat u geld bespaart, omdat u uw huis minder hoeft te verwarmen. Maar wist u dat u hiervoor een subsidie kunt aanvragen bij de overheid? U krijgt tot wel 30% van de investering terug dankzij de isolatie subsidie. Lees op hoeveel subsidie u recht heeft, hoe dit werkt en hoe we u helpen bij het aanvragen van subsidie.


Wanneer ontvang ik subsidie voor isolatie?

De overheid wil mensen stimuleren om hun woning te isoleren en stelt daarom subsidies beschikbaar. Hierdoor kunt u dus een deel van de investering terugkrijgen. Tot eind 2020 liep dit via de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH), maar vanaf 2021 kunt u de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) aanvragen. En dat kan vanaf 2022 een flink bedrag zijn tot wel 30% van de investering. De isolatie subsidie geldt voor spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie, isolatie van de buitenmuur, HR++ of triple glas, een kozijnpaneel en isolerende deur. De hoogte van de subsidie is als volgt vastgesteld:

  • U neemt 2 isolatiemaatregelen, bijvoorbeeld dak- en vloerisolatie, dan ontvangt u tot 30% subsidie.

  • U neemt 1 isolatiemaatregel in combinatie met een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. Denk aan dakisolatie gecombineerd met een (hybride) warmtepomp, ook dan ontvangt u tot 30% subsidie.

  • U neemt 1 isolatiemaatregel, dan ontvangt u tot 15% subsidie. De maatregel kan nu al worden uitgevoerd, echter de  subsidie kan pas vanaf 1-1-2023 met terugwerkende kracht worden aangevraagd tot uiterlijk 12 maanden na de uitvoeringsdatum. 

Hoeveel isolatie subsidie krijg ik?

Om subsidie te krijgen is een minimum vierkante meters te isoleren oppervlakte vereist. En let op, daaraan is ook een maximum gesteld. Zowel voor de buitenmuren, vloeren en dak moet er aan minimale afmetingen voldaan worden. Check in de tabel hieronder of u wat betreft afmetingen in aanmerking komt voor subsidie (bron: Milieu Centraal). Daarnaast profiteert u van een verlaagd btw-tarief. U betaalt voor het isoleren van daken, vloeren en muren namelijk geen 21% maar 9% btw. Dit tarief geldt voor de arbeidskosten van het plaatsen van isolatiemateriaal, niet voor het materiaal zelf. 

Maatregel Minimaal vereiste m2 Maximaal vereiste m2
Gevel 10 170
Spouwmuur 10 170
Dak

Zolder 

Vloer

Bodem
20

20

20

20
200

130

130

130
De maximale subsidie die u als particulier kunt ontvangen op energiebesparende maatregelen is € 10.000. Mocht u uw huis superenergiezuinig isoleren, dan kan dit bedrag oplopen tot € 15.000, inclusief bonusbedrag. Kijk op de site van de Rijksoverheid voor meer informatie over de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). In onderstaande tabel ziet u hoeveel subsidie u maximaal per vierkante meter krijgt:


Isolatiemaatregel Euro p/m2
Spouwmuurisolatie 8
Vloerisolatie
11
Bodemisolatie
6
Dakisolatie
30
Zolder (zolder moet onverwarmd zijn) 8
     

Hoe kunt u de isolatie subsidie aanvragen?

De subsidie voor isolatie vraagt u aan bij de overheid, via het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Daarbij is belangrijk dat u de aanvraag binnen 12 maanden na de uitvoering en betaling van de eerste isolatiemaatregel doet. Check hierbij vooraf goed de subsidievoorwaarden en let erop dat de isolatiemaatregel ook volgens deze voorwaarden worden uitgevoerd.

Lijkt het u toch lastig of tijdrovend? Dan helpt Nederland Isoleert u graag! Wanneer u twee isolatiemaatregelen bij ons afneemt, kunnen wij de aanvraag namelijk voor u doen. Op basis van uw woonsituatie rekenen wij uit hoe hoog de subsidie precies zal zijn, u hoeft ons alleen maar schriftelijke goedkeuring te geven.

Benieuwd wat we nog meer voor u kunnen betekenen op het gebied van isolatie en subsidie? Vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan met één van onze isolatiespecialisten.