Subsidie voor isolatie

Isolatie subsidie

Isoleren heeft veel voordelen en is daarom altijd een goed idee. Een van die voordelen is dat u geld bespaart, omdat u uw huis minder hoeft te verwarmen. Maar wist u dat u hiervoor een subsidie kunt aanvragen bij de overheid? U krijgt tot wel 30% van de investering terug dankzij de isolatie subsidie. Lees op hoeveel subsidie u recht heeft, hoe dit werkt en hoe we u helpen bij het aanvragen van subsidie.

Wanneer ontvang ik subsidie voor isolatie?

De overheid wil mensen stimuleren om hun woning te isoleren en stelt daarom subsidies beschikbaar, hierdoor kunt u een deel van de investering terugkrijgen. Sinds 2022 kan dat een flink bedrag zijn tot wel 30% van de investering. De isolatiesubsidie geldt voor spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie, isolatie van de buitenmuur, HR++ of triple glas, een kozijnpaneel en isolerende deur. De hoogte van de subsidie is als volgt vastgesteld:

  • Vanaf 2023 kunt u subsidie aanvragen voor één isolatiemaatregel. U krijgt dan tot 15% van uw investering terug. Deze isolatiemaatregel mag al vanaf 2 april 2022 zijn aangebracht. U kunt dan met terugwerkende kracht nog steeds subsidie aanvragen tot uiterlijk 12 maanden na de uitvoeringsdatum.
  • U neemt 2 isolatiemaatregelen, bijvoorbeeld dak- en vloerisolatie, dan ontvangt u tot 30% subsidie. Hetzelfde geldt als u één isolatiemaatregel combineert met de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Laat u deze maatregelen los van elkaar uitvoeren? Zorg er dan voor dat de tweede maatregel binnen 24 maanden na de eerste maatregel wordt uitgevoerd, anders loopt u de verdubbeling van het subsidiebedrag voor de genomen isolatiemaatregelen mis. 

Hoeveel isolatie subsidie krijg ik?

Om subsidie te krijgen is een minimum vierkante meters te isoleren oppervlakte vereist. En let op, daaraan is ook een maximum gesteld. Zowel voor de buitenmuren, vloeren en dak moet er aan minimale afmetingen voldaan worden. Check in de tabel hieronder of u wat betreft afmetingen in aanmerking komt voor subsidie (bron: Milieu Centraal). Daarnaast profiteert u van een verlaagd btw-tarief. U betaalt voor het isoleren van daken, vloeren en muren namelijk geen 21% maar 9% btw. Dit tarief geldt voor de arbeidskosten van het plaatsen van isolatiemateriaal, niet voor het materiaal zelf. 

Maatregel Minimaal vereiste m2 Maximaal vereiste m2
Gevel 10 170
Spouwmuur 10 170
Dak

Zolder 

Vloer

Bodem
20

20

20

20
200

130

130

130De maximale subsidie die u als particulier kunt ontvangen op energiebesparende maatregelen is € 10.000. Mocht u uw huis superenergiezuinig isoleren, dan kan dit bedrag oplopen tot € 15.000, inclusief bonusbedrag. Kijk op de site van de Rijksoverheid voor meer informatie over de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). In onderstaande tabel ziet u hoeveel subsidie u maximaal per vierkante meter krijgt:


Isolatiemaatregel Euro p/m2
Spouwmuurisolatie 8
Vloerisolatie
11
Bodemisolatie
6
Dakisolatie
30
Zolder (zolder moet onverwarmd zijn) 8
     

Hoe kunt u de isolatie subsidie aanvragen?

De subsidie voor isolatie vraagt u aan bij de overheid, via het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Daarbij is belangrijk dat u de aanvraag binnen 24 maanden na de uitvoering en betaling van de eerste isolatiemaatregel doet. Check hierbij vooraf goed de subsidievoorwaarden en let erop dat de isolatiemaatregel ook volgens deze voorwaarden worden uitgevoerd.

Lijkt het u toch lastig of tijdrovend? Dan helpt Nederland Isoleert u graag! In samenwerking met Simpel Subsidie regelen wij uw ISDE-subsidie. Wij berekenen de hoogte van de subsidie op basis van uw woonsituatie, en u hoeft alleen maar akkoord te gaan. En via Nederland Isoleert heeft u ook nog eens recht op een flinke korting.

Meer over Simpel Subsidie

Logo Simpel Subsidie 

Benieuwd wat we nog meer voor u kunnen betekenen op het gebied van isolatie en het aanvragen van subsidie? Vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan met één van onze isolatiespecialisten.