Vloerisolatie en bodemisolatie: wat is het verschil?

Verschil tussen vloer- en bodemisolatie

Bij Nederland Isoleert bieden we twee typen isolatie aan om uw vloer te isoleren: vloerisolatie en bodemisolatie. Het isoleren van de vloer of bodem heeft veel voordelen: wooncomfort gaat omhoog en energieverbruik omlaag. Een win-win situatie! Maar wat is het verschil tussen bodem- en vloerisolatie, en wanneer kiest u voor welke isolatiemaatregel?

 

Het verschil tussen bodemisolatie en vloerisolatie

Bij vloerisolatie wordt het isolatiemateriaal tegen de vloer aan geplaatst. Dit kan zowel aan de onderkant van de vloer als de bovenkant. In het geval van bodemisolatie wordt het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte geplaatst.

De keuze voor vloerisolatie of bodemisolatie hangt af van de kruipruimte die onder uw woning zit. Veel huizen hebben een kruipruimte, waar u via een kruipluik onder de vloer kunt komen. In dit geval kunt u uw vloer vanuit de onderkant eenvoudig isoleren. Met vloerisolatie wordt ook meer energie bespaart doordat de warmte beter binnenblijft. Het advies is daarom om voor bodemisolatie te kiezen als vloerisolatie écht niet mogelijk is.

Materiaal en isolatiemethode

Laten we beginnen met het materiaal en het effect van de isolatiemethode. Vloeren isoleren we met thermische isolatiefolie afgewisseld met luchtkussens voor de beste warmteterugkaatsing en het minste warmteverlies. Bij bodemisolatie wordt de bodem van de kruipruimte afgedekt met een laag EPS HR++ parels, waardoor vocht vanaf de bodem wordt tegengegaan en de lucht in de kruipruimte droger wordt. De parels zijn waterafstotend waardoor deze geen vocht zullen opnemen.

Hoogte van de kruipruimte

Vloerisolatie is geen optie bij ruimtes die lager zijn dan 50 centimeter. Heeft u een houten vloer? Dan ligt de grens op 45 centimeter. Voor bodemisolatie is een minimale hoogte van 35 cm nodig. Is uw kruipruimte 25 tot 35 centimeter hoog, dan is bodemisolatie een optie, maar u krijgt in dat geval geen garantie op de isolatiewaarde. Meet deze afstand vanaf de onderkant van de balk tot aan de bodemvloer/kruipruimtevloer.

Vocht in kruipruimte

Last van vocht of schimmel in de kruipruimte? Dan is bodemisolatie de keuze voor u. Vloerisolatie werkt het best in droge kruipruimtes. Kies voor de methode die past bij de vochtigheidsgraad van uw kruipruimte, op die manier profiteert u het meest van de isolatie. Hierover kan onze isolatie-expert u uitgebreid infomeren tijdens een persoonlijk adviesgesprek bij u thuis.

Prijsverschil bodemisolatie en vloerisolatie

Ook is er een prijsverschil. Bodemisolatie is over het algemeen goedkoper om aan te brengen dan vloerisolatie. Voor bodemisolatie is de prijs zo'n € 39 per m2 inclusief btw. Voor vloerisolatie varieert de prijs tussen de € 49 en € 57 per m2 inclusief btw (bron: RVO). Voor beide isolatiemaatregelen kunt u een subsidie aanvragen, waardoor u de investering sneller terugverdiend. De jaarlijkse besparing op uw energierekening zal voor vloerisolatie aan de onderkant het hoogst zijn.

Wat is de beste optie voor u

Hieronder ziet u in het kort wat er mogelijk is qua bodem- en vloerisolatie afhankelijk van de hoogte van uw kruipruimte. U kunt ook altijd een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen. Een isolatie-expert kijkt dan wat het best is voor uw woning.

Hoogte kruipruimte Soort isolatie
 Min. 50 cm Vloerisolatie
 Min. 45 cm Vloerisolatie
 Min. 35 cm Bodemisolatie
 Lager dan 35 cm Bodemisolatie (indien mogelijk) 
 Geen of hele lage kruipruimte  Isolatie op de vloer (indien mogelijk) 

 

Ook benieuwd hoeveel u kunt besparen met isolatie?

Onze expert komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak
ma t/m vr (09:00 - 18:00)

Ook benieuwd hoeveel u kunt besparen met isolatie?

Onze expert komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak
ma t/m vr (09:00 - 18:00)