Welke soorten spouwmuurisolatie zijn er?

Soorten spouwmuurisolatie

Goede isolatie in huis zorgt niet alleen voor minder stookkosten, maar het geeft ook een prettig binnenklimaat. In de winter blijft de warmte beter hangen, terwijl de warmte in de zomer juist wordt geweerd. Ideaal dus! Een manier om dit te doen is via spouwmuurisolatie. Hoe gaat dit in zijn werk en welke soorten spouwmuurisolatie zijn er?

 

Verschillende soorten spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie wordt er isolatiemateriaal aangebracht in de spouw van een muur; de ruimte tussen een binnen- en buitenmuur. Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolatie om uit te kiezen. Welke u het beste kunt gebruiken, hangt af van bepaalde factoren. Wij zetten de populairste soorten op een rij:

Spouwmuur isoleren met glaswol

Een veelvoorkomend materiaal voor spouwmuurisolatie is glaswol. Dit wordt gemaakt van gerecycled glas en wordt als glaswolvlokken in de spouw geblazen. Het houdt niet alleen warmte vast, maar werkt ook als akoestische isolatie; geluid wordt sterk gedempt of is helemaal niet meer hoorbaar. De kwaliteit van het type glaswol wordt uitgedrukt in de HR++ norm; hoe lager deze waarde, hoe beter het isoleert.

Nederland Isoleert maakt gebruik van Knauf Supafil HR ++ inblaaswol.

Spouwmuur isoleren met EPS parels

Polystyreen parels, ook wel EPS- of Isoparels  genoemd, zijn kleine, lichte kunststof bolletjes (bestaande uit 2% polystyreen en 98% lucht) die de spouw in worden geblazen om te isoleren. Polystyreen wordt gemaakt van aardolie en er bestaan twee kleuren parels; witte en zwarte. De zwarte parels worden als meest effectief beschouwd en hebben thermisch gezien het beste isolerende vermogen. Ook bij Isoparels wordt de HR++ norm gebruikt om de isolatiewaarde aan te geven.

Nederland Isoleert maakt gebruik van Supearl EPS HR ++ Isoparel.

Spouwmuur isoleren met PUR schuim

Polyutheraan schuim, beter bekend als PUR, is een vloeibaar isolatiemiddel dat in de spouw wordt gespoten. Zodra de vloeistof is ingespoten zet deze uit en ontstaat een dikke laag schuim dat de hele ruimte en alle naden en kieren afdicht, en daarmee isoleert. PUR is goed geschikt voor smalle spouwen en heeft als extra voordeel dat het vochtwerend, als ook brandwerend werkt. Nederland Isoleert maakt geen gebruik van PUR schuim.

Kosten spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is de goedkoopste manier om de buitenmuren te laten isoleren, en het levert u flink wat geld op. Wat de precieze kosten van spouwmuurisolatie zijn, hangt af van het gekozen isolatiemateriaal en het aantal vierkante meters dat geïsoleerd moet worden. Glaswol is het goedkoopste middel, gevolgd door Isoparels en PUR.

Daarnaast verschillen de kosten voor spouwmuurisolatie per type huis. Een vrijstaand huis met veel vierkante meters is duurder dan een kleine tussenwoning. En als er een hoogwerker of rolsteiger nodig is, dan wordt daar een meerprijs voor gerekend. Wat in ieder geval vaststaat, is dat u de kosten voor spouwmuurisolatie al in zo’n 3,5 jaar hebt terugverdiend. Bovendien zijn er landelijke subsidies beschikbaar voor isolatie, waarbij u tot wel 30% van de kosten kunt terugkrijgen. Zie in onderstaande tabel de gemiddelde prijzen én opbrengsten: 

 

Type woning Eenmalige kosten vanaf*
Eenmalige subsidie Jaarlijkse besparing energiekosten
Tussenwoning € 1199 € 310
€ 260
Hoekwoning € 2.430 € 800
€ 650
2-onder-1-kap € 3.240 € 1.200
€ 960
 Vrijstaand € 3.240 € 1.200  € 960
Bron: Milieu Centraal. Besparing berekend op basis van een hoekwoning met 3 bewoners, een hr-ketel en gasprijs van 1 euro/m3 (prijspeil 2022) op basis van geen isolatie in de begin situatie. De werkelijke besparingen hangen af van uw persoonlijke stookgedrag en type woning.

 

Beste soort spouwmuurisolatie

Er zijn dus verschillende soorten spouwmuurisolatie, maar welke is de beste? Het antwoord op die vraag hangt vooral samen met uw eigen situatie en voorkeuren. Want wat voor type huis en spouw heeft u? Isoleert u vooral om thermische of akoestische redenen? En speelt de prijs-kwaliteitsverhouding een grote rol? Al met al criteria die goed zijn om vooraf na te gaan. Daarna is het raadzaam een specialist in de arm te nemen om de beste oplossing te zoeken.

Denkt u aan spouwmuurisolatie? Wij helpen graag. Onze specialisten hebben alle kennis in huis en helpen u de juiste keuze te maken. Interesse? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

* Kosten zijn berekend met een gemiddeld woonoppervlakte. De precieze kosten hangen af van het aantal vierkante meters van uw woning. 

Benieuwd welk soort spouwmuurisolatie geschikt is voor uw woning?

Onze expert kan het u vertellen en komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak
ma t/m vr (09:00 - 18:00)

Benieuwd welk soort spouwmuurisolatie geschikt is voor uw woning?

Onze expert kan het u vertellen en komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak
ma t/m vr (09:00 - 18:00)