Wat is de isolatiewaarde van steenwol?

isolatiewaarde steenwol

Gaat u uw huis isoleren? Steenwol is een populair isolatiemateriaal voor deze klus! Het is goedkoop en verkrijgbaar bij (bijna) alle bouwmarkten. Dit is ook nog eens eenvoudig zelf aan te brengen. Het is gemaakt van vulkanisch gesteente en een organisch bindmiddel. Ideaal aan het materiaal is dat het goed recyclebaar is. Steenwol kan gebruikt worden voor dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Maar wat is de isolatiewaarde van steenwol?


Steenwol isolatiewaarde: hoe zit dat?

In vergelijking met vele andere materialen is de isolatiewaarde van steenwol erg goed. De waarde is vergelijkbaar met glaswol. En dankzij de brandwerende en geluidsisolerende eigenschappen is dit isolatiemateriaal dan ook ideaal voor woningisolatie. Voor de isolatiewaarde van steenwol wordt er gekeken naar de rd-waarde, lambda en rc-waarde. Hieronder leggen we meer uit over deze waarden voor steenwol.

1) De rd-waarde van steenwol

De steenwol isolatiewaarde wordt op het materiaal aangegeven als rd-waarde. Dit is namelijk de warmteweerstand van isolatiemateriaal, en geeft aan hoe goed het isolerend vermogen is van het materiaal dat gebruikt wordt voor woningisolatie. Voor de isolatiewaarde van steenwol geldt dat de rd waarde afhankelijk is van de dikte van het materiaal. Zo zijn er rollen steenwol van 10 cm met een rd-waarde van 2,7 te koop, maar ook rollen van 16 cm met een rd-waarde van 4,10. Voor de rd-waarde geldt hoe hoger deze waarde, hoe beter de isolatiewaarde.

2) Isolatiewaarde steenwol en de lambda

De lambda waarde van steenwol geeft aan hoe goed het isolatiemateriaal de warmte geleidt. Hiervoor geldt dat hoe lager de waarde van de lambda ligt, hoe minder warmte er verloren gaat. Een lage waarde is dus goed!

3) De rc-waarde van steenwol

De rc-waarde geeft het isolerend vermogen van de betreffende isolatiesoort aan. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter de warmte wordt vastgehouden. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar het materiaal en de dikte, maar ook naar de gehele constructie. Zo worden bijvoorbeeld de stenen van de muur bij spouwmuurisolatie meegerekend om de totale isolatiewaarde te berekenen. Het berekenen van de rc-waarde is echter niet zo simpel. Dit wordt meestal gedaan aan de hand van online tools of door een specialist.

Isolatiewaarde steenwol en ruimte

Isoleren met steenwol is dus eenvoudig in gebruik en niet heel duur. Logisch dat veel woningeigenaren ervoor kiezen om zelf met steenwol te isoleren. Belangrijk om te weten is dat er wel een dikke laag nodig is van dit materiaal om een goede isolatiewaarde te behalen. Er is dus een grote ruimte nodig om het materiaal op de juiste manier weg te werken. Is dit er niet, zoals bijvoorbeeld bij de spouwmuur of onder de vloer? Dan is het beter om voor een ander materiaal te kiezen. Dan is er slechts een dunne laag nodig om een goede isolatiewaarde te behalen.

Isolatiewaarde steenwol van onze producten

Nederland Isoleert gebruikt geen steenwol voor woningisolatie. Voor dak- en spouwmuurisolatie wordt er wel met glaswol geïsoleerd. Wilt u de woning isoleren? Nederland Isoleert helpt u een passende keuze te maken voor uw woning. We werken met name met EPS-parels, glaswol, PIF isolatiefolie en PUR isolatieschuim voor de diverse isolatie in de woning. Neem contact met ons op of vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan met één van onze specialisten.

 

Benieuwd of steenwol geschikt is voor de isolatie van uw woning?

Onze expert kan het u vertellen en komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak
ma t/m vr (09:00 - 18:00)

Benieuwd of steenwol geschikt is voor de isolatie van uw woning?

Onze expert kan het u vertellen en komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak
ma t/m vr (09:00 - 18:00)