Wat is de isolatiewaarde van glaswol?

isolatiewaarde glaswol

Glaswol is een veelgebruikt materiaal voor woningisolatie. Het wordt onder andere toegepast bij dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Dat is niet gek, want het materiaal heeft veel voordelen: goede isolatiewaarde, licht gewicht en eenvoudig op maat te snijden. Maar wat is de isolatiewaarde van glaswol?


Glaswol isolatiewaarde: hoe zit dat?

Glaswol is een populair isolatiemateriaal met een goede isolatiewaarde. Het is gemaakt van glasscherven en zand, en heeft daardoor een lage impact op het milieu impact. Wel zo belangrijk bij woningisolatie! Voor de isolatiewaarde van glaswol wordt er vaak gekeken naar de rd-waarde, lambda en rc-waarde. Hieronder leggen we meer uit over deze waarden.

1) De rd-waarde van glaswol

De glaswol isolatiewaarde wordt op het materiaal aangegeven als rd-waarde. Dit is namelijk de warmteweerstand van isolatiemateriaal, en geeft aan hoe goed het isolerend vermogen is van het materiaal dat gebruikt wordt voor woningisolatie. Voor de isolatiewaarde van glaswol geldt dat de rd waarde afhankelijk is van de dikte van het materiaal. Zo zijn er rollen glaswol van 12 cm met een rd-waarde van 3,75 maar ook rollen van 17 cm met een rd-waarde van 4,55. Voor de rd-waarde geldt hoe hoger deze waarde, hoe beter de isolatiewaarde.

2) Isolatiewaarde glaswol en de lambda

De lambda wordt aangehouden om te bepalen hoe goed isolatiemateriaal de warmte geleid. De lambdawaarde voor glaswol ligt tussen de 0,031 – 0,044 W/mK (Watt per meter Kelvin). Voor de lambda geldt; hoe lager de waarde, hoe beter het materiaal kan isoleren.

3) De rc-waarde van glaswol

De rc-waarde van glaswol is wat lastiger. Dit is het isolerend vermogen van de betreffende isolatiesoort. Niet alleen het materiaal is hierbij van belang, maar de gehele constructie - zoals de stenen van de spouwmuur – wordt in deze berekening meegenomen. Dit is geen eenvoudige berekening, en wordt meestal gedaan aan de hand van online tools of door een specialist. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter de warmte wordt vastgehouden.

Isolatiewaarde glaswol en ruimte

Isoleren met glaswol is een goede keuze. Hierdoor wordt de woning goed geïsoleerd, en het materiaal is eenvoudig te gebruiken. Het is wel belangrijk om te letten op de ruimte die beschikbaar is voor het isolatiemateriaal. Glaswol is wat dikker, ondanks het lichte gewicht. Dit betekent dat er meer ruimte nodig is om het materiaal op de juiste manier weg te werken. Deze ruimte is er niet altijd, dan is bijvoorbeeld gespoten PUR een alternatief. Is er wel voldoende ruimte voor isolatiemateriaal, dan is isolatie met glaswol een van de beste én meest voordeligste opties.

Isolatiewaarde glaswol van onze producten

Nederland Isoleert gebruikt glaswol voor spouwmuur- en dakisolatie. Voor het opvullen van de spouwmuur wordt gebruik gemaakt van Knauf Supafil HR ++ inblaaswol. Het materiaal heeft een hoge isolatiewaarde en is toe te passen bij spouwmuren vanaf 4 cm spouwdiepte. Wordt het dak geïsoleerd? Dan gebruiken we Knauf Supafil Timberframe. Ook deze vorm van glaswol heeft een hoge isolatiewaarde. Daarnaast is het waterafstotend en neemt het geen vocht op.

Wilt u de woning isoleren met glaswol? Nederland Isoleert helpt u een passende keuze te maken voor uw woning. Neem contact met ons op of vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan met één van onze specialisten.

 

Benieuwd of glaswol geschikt is voor de isolatie van uw woning?

Onze expert kan het u vertellen en komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak
ma t/m vr (09:00 - 18:00)

Benieuwd of glaswol geschikt is voor de isolatie van uw woning?

Onze expert kan het u vertellen en komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak
ma t/m vr (09:00 - 18:00)