Dampremmende folie: wanneer gebruikt u dat?

dampremmende isolatiefolie

Waar dampremmende folie voorheen een belangrijke rol speelde bij het vochtvrij isoleren van uw woning, is dat tegenwoordig niet meer zo. Wanneer gebruikt u wel of geen dampremmende folie, en hoe zorgt Nederland Isoleert voor een goed geïsoleerd huis zonder folie én vochtproblemen?

 

Vochtige lucht in huis

In een woning waar geleefd wordt, ontstaat vochtige lucht onder andere door koken, douchen, transpireren en de was. Behalve door ventilatie en open ramen, moet die vochtige lucht (waterdamp) ook door de muren en het dak kunnen wegtrekken. U moet er dus voor zorgen dat uw huis nog kan ‘ademen’. Kan dat niet, dan kan de waterdamp condenseren in de woningconstructie. Hierdoor kunnen problemen als schimmelvorming en houtrot ontstaan.

Wat is dampremmende folie?

Dampremmende folie voorkomt dat waterdamp in de isolatielaag condenseert. Door het vocht buiten de isolatielaag te houden, blijft deze droog en behoudt het zijn isolerende werking. In sommige gevallen is het aanbrengen van zo’n folie echter juist af te raden omdat er al een folie in het dak aanwezig is. Dan kan het aanbrengen van dampremmende folie averechts werken. Voordat u met isolatiemateriaal aan de slag gaat, moet u dus eerst weten hoe uw dak in elkaar zit: wat is er al aanwezig?

Wanneer geen dampremmende folie?

Bij dakbedekking in de vorm van bitumen en EPDM is vaak een dampremmende laag aanwezig. Soms is er een dunne laag purschuim of dampremmende laag onder de dakpannen aangebracht. Zit er een dampremmende laag aan de buitenkant van uw dak, dan moet u aan de binnenkant klimaatfolie gebruiken: een vochtregulerende folie met een dubbele functie. Klimaatfolie is dampremmend als het buiten koud is zodat waterdamp niet in de isolatielaag of dakconstructie kan trekken. ’s Zomers werkt de folie damp-open zodat het vocht uit de isolatielaag en dakconstructie kan ontsnappen. Klimaatfolie zorgt er dus voor dat uw woning kan ‘ademen’.

Wanneer gebruikt u wel een dampremmende folie?

Is er nog geen folie aan de binnen- of buitenkant van uw dak aanwezig? Of is er alleen klimaatfolie of een andere damp-openfolie aangebracht aan de buitenkant van het dak? Dan kan waterdamp door het dak wegtrekken, maar in de zomer kan het ook nog naar binnen. Om dat te voorkomen, brengt u een dampremmende folie aan, voordat het isolatiemateriaal geplaatst wordt.

Isoleren is ventileren

Bij Nederland Isoleert werken we echter anders. Dakisolaties doen wij met PIF iso fast: isolatiemateriaal en afwerking in één. Het product wordt direct op de houten balken van het dak aangebracht. De platen klikken in elkaar en worden daarnaast afgewerkt met plinten. Voor buizen die door het dak gaan, hebben we speciale manchetten als afwerking. Alle naden en openingen worden afgeschuimd om het geheel luchtdicht af te sluiten. Dit controleren we met een rooktest. Door de luchtdichte afsluiting is folie bij dit product niet nodig, maar zorg wel dat u voldoende ventileert. Let op: platte daken zijn niet geschikt voor deze isolatiemethode, waardoor vochtproblemen kunnen ontstaan. Wij isoleren daarom alleen schuine daken.


Ook benieuwd hoeveel u kunt besparen met isolatie?

Onze expert komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak
ma t/m vr (09:00 - 18:00)

Ook benieuwd hoeveel u kunt besparen met isolatie?

Onze expert komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak
ma t/m vr (09:00 - 18:00)