Wat is de terugverdientijd van isolatie?

Terugverdientijd isolatie

Uw huis isoleren is een goede investering voor nu én later. In de winter houdt het warmte extra goed vast, terwijl deze ’s zomers juist buiten de deur blijft. En de voordelen zijn al snel voelbaar in uw portemonnee, want isoleren betekent minder energieverbruik. Zo verdient u de kosten dus ook weer terug. Wanneer hebt u de isolatiekosten er helemáál uit, oftewel; wat is de terugverdientijd van isolatie?


Terugverdientijd verschillende soorten isolatie

De terugverdientijd geeft aan hoe lang het duurt voordat gemaakte kosten voor isolatie weer zijn terugverdiend. Dat is het punt waarop de behaalde energiebesparing even groot is als de gemaakte kosten voor het isoleren van de woning. Door te isoleren gaat uw energieverbruik namelijk omlaag en bespaart u ieder jaar op uw energierekening. Na een aantal jaar zijn de besparing en de kosten gelijk aan elkaar en heeft u de kosten er dus helemaal uit. Maar wanneer wordt dit dan behaald, en wat is dus de precieze terugverdientijd? Dat hangt af van het type isolatie.

Terugverdientijd spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie wordt de spouw (tussenruimte van binnen- en buitenmuur) opgevuld met isolatiemateriaal. Het is een snelle, makkelijke en goedkope manier van isoleren, en u bespaart een hoop energie. De terugverdientijd van spouwmuurisolatie is dan ook relatief kort; voor een tussenwoning betaalt u eenmalig zo’n € 1.199,- waarna u gemiddeld €320,- per jaar* bespaart. De investering is dus in 3,5 jaar terugverdiend. En wilt u verder in de toekomst kijken, vergelijk het dan met een spaarrente; de winst is jaarlijks ongeveer gelijk aan 10% rente op uw spaarrekening (bron: Milieu Centraal).

Terugverdientijd vloerisolatie

Vloerisolatie houdt in dat de vloer op de begane grond wordt geïsoleerd via de kruipruimte. Hierdoor wordt vocht en koude lucht tegengehouden en blijft warmte dus beter hangen. De kosten hangen af van het type huis, en de plaatsing (zelf doen of uitbesteden). Maar het staat vast dat de besparing ieder jaar is terug te zien op de rekening. Bij een tussenwoning zijn de eenmalige kosten bij uitbesteding ongeveer € 1.900,- en de opbrengsten gemiddeld €250,- per jaar*. Dat geeft een terugverdientijd van zo’n 7,5 jaar. De vergelijkbare spaarrente is hierbij jaarlijks 7%, dus de voordelen blijven ook erna voelbaar (bron: Milieu Centraal).

Terugverdientijd dakisolatie

Zoals hierboven benoemd zijn de dakisolatie kosten afhankelijk van type woning en het aantal vierkante meters dat geïsoleerd moet worden. Logischerwijs stijgen de kosten bij een hoger aantal vierkante meters. Het best kunt u rekenen met een prijs tussen € 80,- en € 142,- per vierkante meter voor dakisolatie, indien dit wordt uitgevoerd door een gecertificeerd isolatiebedrijf. De precieze kosten hangen met name af van het gekozen materiaal, gewenste afwerking en de arbeidsuren.

Terugverdientijd bodemisolatie

Bodemisolatie wordt uitgevoerd op de vloer van de kruipruimte. Die wordt afgedekt met een laag isolerend materiaal, waardoor de luchtvochtigheid in balans blijft. De kosten voor bodemisolatie van een tussenwoning bedragen ongeveer € 1.500,- en de terugverdientijd van bodemisolatie is slechts 5,5 jaar. Dat is sneller terugverdiend dan vloerisolatie, maar dat wil niet zeggen dat het ook sneller winst oplevert. Met vloerisolatie bespaart u namelijk meer energie (bron: Milieu Centraal). 

Terugverdientijd isolatie en subsidie

De terugverdientijd van isolatie hangt dus af van de isolatiesoort. Maar naast terugverdienen, wordt isolatie ook door de overheid aantrekkelijk gemaakt in de vorm van subsidies. Op die manier wil de overheid isolatie stimuleren en men helpen met verduurzamen. Zo kunt u tot zo'n 30% van de kosten terugkrijgen als u twee isolatiemaatregelen neemt, zoals spouwmuurisolatie gecombineerd met dakisolatie. Naast deze landelijke tegemoetkoming zijn er ook gemeenten die extra subsidies verschaffen. Het is dus aan te raden dit vooraf altijd even bij de betreffende gemeente te checken.

Nu de terugverdientijd van isolatie bekend is, kunt u gemakkelijk berekenen wat het u oplevert om te isoleren. Nederland Isoleert biedt verschillende opties en helpt u graag de juiste keuze te maken. Onze adviseurs hebben alle kennis in huis over vloer-, dak-, bodem-, en spouwmuurisolatie en weten welk materiaal geschikt is voor uw woning. Meer weten? Vraag hier een vrijblijvend adviesgesprek aan.

 

* Genoemde besparingen zijn gebaseerd op een gemiddelde hoekwoning met 3 bewoners en een HR-combiketel, geen isolatie en enkel glas en een gasprijs van 1 euro/m3 (prijspeil 2022). De werkelijke besparingen hangen af van uw persoonlijke stookgedrag en type woning. Bron: Milieu Centraal.

Start nu met isoleren!

Onze expert komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak
ma t/m vr (09:00 - 18:00)

Start nu met isoleren!

Onze expert komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak
ma t/m vr (09:00 - 18:00)