Wat is de subsidie voor vloerisolatie

Subsidie vloerisolatie

Gaat u de vloer isoleren? U heeft als particulier sinds 2019 recht op een subsidie voor het isoleren van de vloer van uw woning. Deze regeling, de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH), is door de overheid in het leven geroepen om mensen te stimuleren hun woning te verduurzamen. In 2021 is de SEEH samengevoegd met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Hierdoor valt de subsidie voor isolatie onder één regeling met de subsidie voor warmtepompen, zonneboilers en warmte-aansluitingen. Maar wat is de vloerisolatie subsidie?

 

Hoeveel subsidie is er voor vloerisolatie?

De hoogte van de vloerisolatie subsidie is afhankelijk van een aantal voorwaarden. Zo is het type woning en de minimale oppervlakte van groot belang voor het bepalen van het subsidiebedrag. Maar ook de isolatiewaarde speelt een aanzienlijke rol. Voor de vloer geldt een minimale isolatiewaarde (of Rd-waarde) van 3,5 m2 K/W. Daarnaast moet er ook een minimale oppervlakte geïsoleerd worden. Deze minimale oppervlakte-eisen voor vloerisolatie per woningtype zijn te vinden in de tabel hieronder.

Vrijstaande woningen Twee-onder-een-kapwoningen  Hoekwoningen Tussenwoningen  Etagewoningen 
44 m2 32 m2 32 m2 27 m2  20 m2
 
Bron: RVO

 

De subsidie die u ontvangt voor het isoleren van de vloer is € 7,- per vierkante meter. Voor de isolatie van de bodem ontvangt u een subsidie van € 4,- per vierkante meter.

Subsidie op vloerisolatie berekenen

Het is mogelijk om de vloerisolatie subsidie zelf te berekenen. Zoals genoemd, ontvangt u € 7,- per vierkante meter of € 4,- per vierkante meter bij het isoleren van de bodem. Ga na hoeveel vierkante meters van de vloer u wilt isoleren, en dan is het een kwestie van rekenen.

Bijvoorbeeld: u laat de vloer van uw tussenwoning isoleren en de totale oppervlakte is 30 m2. U heeft recht op subsidie, want de grootte voldoet aan de minimale oppervlakte-eis. U ontvangt ongeveer € 150,- van de investering terug (30 x €5).

Vrijstaande woningen Twee-onder-een-kapwoningen Hoekwoningen Tussenwoningen 
Gemiddelde kosten* € 2.695 € 2.695 € 2.205  € 1.960
Gemiddelde subsidie** € 950 € 950 € 500  € 500

De voorwaarden van subsidie vloerisolatie

De minimale oppervlakte-eisen en isolatiewaarde zijn al benoemd, maar er zitten meer voorwaarden aan het verkrijgen van de subsidie. Zo moeten er minimaal twee maatregelen worden doorgevoerd. Dit kunnen twee isolatiemaatregelen, zoals vloerisolatie en dakisolatie, zijn. Of combineer het isoleren van de vloer met de aanschaf van een warmtepomp, warmte-aansluiting of zonneboiler. Benieuwd naar de overige voorwaarden van de regeling? Hieronder zijn de belangrijkste voorwaarden opgesomd:

  • De woning is een bestaand pand, en geen nieuwbouwwoning of aanbouw.
  • U bent zelf eigenaar van de woning én u woont hier.
  • U kiest voor zeer goede isolatie. Iedere isolatiemaatregel heeft hiervoor een minimale isolatiewaarde.
  • U isoleert het minimum oppervlakte dat vereist is voor de isolatiemaatregel.
  • De subsidie wordt binnen 12 maanden na uitvoering van de eerste maatregel aangevraagd.
  • De maatregelen worden uitgevoerd door een erkend bedrijf.

Kijk op de website van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) voor alle voorwaarden en de details van de ISDE regeling.

Subsidie vloerisolatie aanvragen

Bent u van plan om de vloer te isoleren, en wilt u weten hoe u de vloerisolatie subsidie aanvraagt? Dat is simpel! Nadat de vloer geïsoleerd is, vraagt u de subsidie aan via de website van de RVO. Doe dit binnen 12 maanden na de uitvoering van de eerste maatregel, en zorg ervoor dat u de juiste gegevens en documenten aanlevert zoals:

  • Datum van uitvoering vloerisolatie
  • Soort vloerisolatie (materiaal en dikte)
  • Bewijs van betaling
Wilt u er zeker van zijn dat dit goed wordt gedaan? Het isolatiebedrijf kan u voorzien van de documenten die u nodig heeft, en kan u zelfs helpen bij het aanvragen van de subsidie.

Overige subsidies en leningen voor vloerisolatie

Met de ISDE regeling krijgt u tot 30% van uw investering terug vanuit de overheid. Maar ook gemeenten en provincies hebben diverse regelingen om particulieren tegemoet te komen bij het verduurzamen van hun woning. Uiteraard kan aanspraak gemaakt worden op slechts één subsidie, en zijn de subsidies niet te combineren. Controleer daarom bij uw eigen gemeente of provincie wat zij bieden om de beste regeling te kiezen.


Daarnaast bieden verschillende gemeenten leningen aan met lage rente, zodat particulieren voordelig geld kunnen lenen om energiebesparende maatregelen door te voeren in de woning. En bij isolatie geldt er nog steeds een verlaagd btw-tarief op de arbeidskosten. In plaats van 21% wordt er gerekend met 9%. Let wel op dat dit enkel geldt bij bestaande woningen.

 

* Kosten zijn berekend met een gemiddeld woonoppervlakte. De precieze kosten hangen af van het aantal vierkante meters van uw woning.
** Bron: Milieu Centraal

Benieuwd of u ook in aanmerking komt voor vloerisolatie subsidie?

Onze expert zoekt het voor u uit en komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak
ma t/m vr (09:00 - 18:00)

Benieuwd of u ook in aanmerking komt voor vloerisolatie subsidie?

Onze expert zoekt het voor u uit en komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak
ma t/m vr (09:00 - 18:00)