Wat is de subsidie voor dakisolatie

Subsidie dakisolatie

Sinds september 2019 is het voor particulieren met een eigen woning mogelijk om een subsidie aan te vragen voor dakisolatie. Hiervoor was een aparte regeling gemaakt door de overheid, namelijk de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Deze is in 2021 samengevoegd met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) waardoor warmtepompen, zonneboilers én isolatie nu onder één subsidieregeling vallen. Maar wat betekent dat voor de subsidie bij dakisolatie?

 

Hoeveel subsidie is er voor dakisolatie?

De subsidie voor dakisolatie is afhankelijk van het type woning en de isolatie die u laat uitvoeren; het dak zelf of de vloer van het dak/vliering. Om aanspraak te maken op de subsidie gelden er een aantal regels. Zo moet de isolatie aan een aanzienlijke isolatiewaarde voldoen. Voor het dak geldt een minimale isolatiewaarde, of Rd-waarde, van 3,5 m2 K/W. Daarnaast is er ook een minimale oppervlakte-eis per woningtype. Deze minimale eisen voor het dak zijn te vinden in de tabel hieronder.

Vrijstaande woningen Twee-onder-een-kapwoningen  Hoekwoningen Tussenwoningen  Etagewoningen 
57 m2 38 m2 38 m2  31 m2  15 m2
 
Bron: RVO


Voor het isoleren van het dak ontvangt u sinds 2022 een subsidie van € 30,- per vierkante meter. Voor de isolatie van de zolder- of vlieringvloer ontvangt u een subsidie van € 8,- per vierkante meter.

Subsidie op dakisolatie berekenen

U kunt de dakisolatie subsidie zelf berekenen. Voor isolatie van het dak krijgt u zoals eerder genoemd € 30,- per vierkante meter, en voor de zolder- of vlieringvloer is dit € 8,- per vierkante meter. Weet u hoeveel vierkante meter u gaat isoleren? Dan is dit een simpele rekensom.

Bijvoorbeeld: u laat het dak van uw tussenwoning isoleren en de totale oppervlakte is 31 m2. U heeft recht op subsidie, want de grootte voldoet aan de minimale oppervlakte-eis. U ontvangt zo'n € 930,- van de investering terug (31 x €30).

De voorwaarden van de dakisolatie subsidie

Handig, een subsidie op dakisolatie. Maar er zitten wel voorwaarden aan deze landelijke regeling. Het is mogelijk om tot ongeveer 30% van de investering in isolatie terug te krijgen, maar dan moeten er wel twee isolatiemaatregelen zijn doorgevoerd. Dus behalve dakisolatie moet bijvoorbeeld ook de vloer, muren of ramen geïsoleerd worden. Of combineer het met de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of warmtenet-aansluiting, dat ook toegestaan is dankzij de samenvoeging met de ISDE subsidie. De overige voorwaarden:

  • De woning is een bestaand pand, en geen nieuwbouwwoning of aanbouw.
  • U bent zelf eigenaar van de woning én u woont hier.
  • U kiest voor zeer goede isolatie. Iedere isolatiemaatregel heeft hiervoor een minimale isolatiewaarde.
  • U isoleert het minimum oppervlak dat vereist is voor de isolatiemaatregel.
  • De subsidie wordt binnen 12 maanden na uitvoering van de eerste maatregel aangevraagd.
  • De maatregelen worden uitgevoerd door een erkend bedrijf.

Kijk voor meer details over de voorwaarden op de website van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO).

Subsidie op dakisolatie aanvragen

Wit u de dakisolatie subsidie aanvragen? Dit doet u na het uitvoeren van de maatregelen, en de aanvraag moet binnen 12 maanden na de uitvoering van de eerste maatregel zijn gedaan. Hiervoor moet u enkele zaken kunnen aantonen zoals:

  • Datum van uitvoering dakisolatie
  • Soort dakisolatie (materiaal en dikte)
  • Bewijs van betaling

Het isolatiebedrijf kan u voorzien van de documenten die u nodig heeft, en kan u zelfs helpen bij het aanvragen van de subsidie voor dakisolatie. Zo weet u zeker dat uw aanvraag goed aankomt.

Dakisolatie kortingen, leningen en subsidies

Naast de landelijke subsidie is het ook mogelijk dat gemeenten en provincies subsidies geven voor dakisolatie. Controleer dit bij uw eigen gemeente, en kies voor de meest gunstige regel. Let wel op dat het niet mogelijk is om de gemeentelijke en ISDE subsidie te combineren. Per isolatiemaatregel kan er aanspraak gemaakt worden op slechts één subsidie.

Verder bieden diverse gemeenten goedkope leningen aan, zodat particulieren voordeliger geld kunnen lenen om energiebesparende maatregelen te nemen voor de woning. Plus voor isolatie geldt een verlaagd btw-tarief, dus in plaats van 21% is dit slechts 9%. Dit is enkel van toepassing op de arbeidskosten bij het plaatsen van dakisolatie, en geldt voor bestaande woningen.

 

Benieuwd of u ook in aanmerking komt voor dakisolatie subsidie?

Onze expert zoekt het voor u uit en komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak
ma t/m vr (09:00 - 18:00)

Benieuwd of u ook in aanmerking komt voor dakisolatie subsidie?

Onze expert zoekt het voor u uit en komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak
ma t/m vr (09:00 - 18:00)