Top 10 energieverspillers in huis

energieslurpers

Wonen kost nu eenmaal energie, maar het kan altijd minder. Met isolatie kunt u veel besparen op de energierekening. Lees meer over de mogelijkheden van woningisolatie. Gelukkig kunt u ook op andere manieren besparen, en dat is vaak makkelijker dan u denkt. U moet dan alleen wel weten waarmee u te veel energie verbruikt.

 

10 veelvoorkomende energieverspillers

Check welke energieverspillers er veel voorkomen in huis en gebruik de tips uit dit artikel om energie te besparen.

1. Sluipverbruik

Uit een onderzoek van Klimaatstichting HIER blijkt dat zo’n 20% van de ondervraagden de oplader wel eens in het stopcontact laat zitten na het opladen van een apparaat. Dat kost onnodig stroom, net als apparaten in de standby-stand. Zo gebruiken de televisie en mediabox standby meer stroom dan u denkt. U kunt deze apparaten alleen echt uit zetten als u de stekker uit het stopcontact haalt. Of maak gebruik van een bespaarstekker.

2. Onnodig aan

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat er regelmatig apparaten zoals computers onnodig aan blijven staan. Of denk aan de televisie die de hele dag aan staat, terwijl niemand kijkt. Ook brandt er regelmatig licht in ruimtes waar niemand is.

3. Verwarming

Radiatoren in huis gebruiken veel water en energie. Zonde dus als ze aanstaan in ruimtes waar u toch niet bent of waar de warmte direct vervliegt door bijvoorbeeld een open raam. Denk er ook aan om de thermostaat een uur voordat u naar bed gaat terug te zetten naar 15 graden.

4. Oude koelkasten en vriezers

Een stiekeme energieslurper, die oude koelkast. Destijds werden ze niet zo energiezuinig gemaakt als nu. De aanschaf van een nieuwe koelkast heeft u in enkele jaren terugverdiend. En bij vriezers geldt sowieso het bekende advies: haal het eventuele ijs weg, dan verspilt u minder energie.

5. Geen isolatie

Bij oudere huizen is er niet vanzelfsprekend goede isolatie aangebracht tijdens de bouw. Een dak zonder isolatie laat maar liefst 30% van de warmte in huis ontsnappen! Zorg dus waar dat nog nodig is voor dak- en muurisolatie, bodem- en vloerisolatie en glasisolatie. Die investering gaat u zeker terugverdienen.

Vraag nu een vrijblijvend isolatie adviesgesprek aan

6. Airco

Nu de zomers warmer worden, hebben steeds meer mensen een airco in huis. Tijdens de afgelopen zomers was er zelfs een run op deze apparaten. Ze zorgen voor aangename koelte, maar zijn enorme energieverspillers. Beter is het om overdag alle ramen, deuren en gordijnen dicht te houden en ’s nachts ramen open te zetten om te koelen. Of kies voor een kleine ventilator, die is stukken zuiniger.

7. Grootverbruikers

Sommige apparaten kosten gewoon heel veel energie, terwijl u misschien ook wel zonder kunt. Denk aan een wasdroger, elektrische boiler, waterbed, groot televisiescherm (hoe groter, hoe meer energie) en de eerdergenoemde airco.

8. Douchen

We weten het allemaal wel: te lang douchen kost onnodig water en energie om het water te verwarmen. Douchen hoeft niet lang te duren.

9. Tuinverlichting

Ook slurpers: tuinlampen. In veel tuinen staan best veel lampen en ze branden vaak ook nog langer dan nodig. Minder lampen in de tuin en een tijdschakelaar zijn de oplossing. En helemaal zuinig bent u natuurlijk met lampen op zonne-energie.

10. De gloei- en halogeenlamp

Dikke kans dat er nog steeds gloeilampen en halogeenlampen in huis zijn. Die vervangen door ledlampen scheelt enorm veel stroomverbruik. Een ledlamp verbruikt 90% minder stroom dan een gloeilamp en is 85% zuiniger dan halogeen.

 

Ook benieuwd hoeveel u kunt besparen met isolatie?

Onze expert komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak
ma t/m vr (09:00 - 18:00)

Ook benieuwd hoeveel u kunt besparen met isolatie?

Onze expert komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak
ma t/m vr (09:00 - 18:00)