Wat is een goede Rd-waarde voor isolatiematerialen?

wat is rd waarde

Gaat u het huis isoleren? Dan komt u de Rd-waarde, ook wel R-waarde genoemd, vaak tegen. Dit is de warmteweerstand van het isolatiemateriaal. Het geeft aan hoe goed het isolerend vermogen van het materiaal is dat wordt gebruikt. Hoe hoger de waarde, hoe beter de warmte wordt vastgehouden. Daarnaast is deze waarde ook belangrijk voor het verkrijgen van subsidies. Daarom is het erg belangrijk om naar de Rd-waarde te kijken als u de woning gaat isoleren.

Goede Rd-waarde voor isolatie

Isolatiemateriaal met een hoog isolerende waarde kan het huis in de winter warm houden, en in de zomer houdt deze isolatie de warmte juist buiten! Het gehele isolerend vermogen (rc-waarde) is afhankelijk van het materiaal en de dikte van de hele constructie, en is met name terug te zien bij muren, vloeren en daken. Hoe hoger de isolatiewaarde van het materiaal, hoe beter de totale isolatiemaatregel, zoals spouwmuurisolatie of dakisolatie, het huis isoleert. Vaak staat de isolatiewaarde van het materiaal wel op de verpakkingen zelf, anders kunt u het als volgt berekenen: (dikte in centimeters / 100) / lambdawaarde*.

Bijvoorbeeld:

Gaat u het dak isoleren met glaswol dat een lambdawaarde heeft van 0.035? Bij een isolatielaag van 13 cm komt u op de volgende berekening: (13 / 100) / 0.035 = 3,71 m²K/W**

Niveau van isolatie Totale isolatiewaarde (RC)
Matige isolatie 1,3
Goede isolatie 2,5
Zeer goede isolatie 4,0
Isolatie nodig voor energieneutrale woning
 6,0-10,0

(Bron: Milieu Centraal)

* Lambdawaarde geeft aan hoe goed een isolatiemateriaal warmte geleid. Hoe lager de waarde, hoe beter de warmte wordt vastgehouden.
** m²K/W = de isolatiewaarde van een constructiedeel, zoals het dak of de muur

Rd-waarde spouwmuurisolatie

Voor isolatie van de spouw – de ruimte tussen twee muren - is een isolatiewaarde nodig van minstens 1,1 m2K/W om subsidie te krijgen. Maar ook hier geldt; hoe hoger de waarde, hoe beter de isolatie. De muur zelf zorgt ook voor wat isolatie, zodat de totale isolatie van de muren hoger uitvalt. Glaswol, steenwol en EPS-parels zijn de meest gebruikte materialen voor spouwmuurisolatie.

Rd-waarde dakisolatie

Ook bij dakisolatie is de waarde van belang, en met name dikte van het isolatiemateriaal speelt hierbij een grote rol. Om in aanmerking te komen voor de subsidie is een minimale Rd van 3,5 m2K/W nodig voor dakisolatie. Is er voldoende ruimte, dan is isolatie met bijvoorbeeld glaswol een van de beste én voordeligste opties. Let wel op dat u dan minimaal 14 tot 16 cm dik moet isoleren om de waarde van 3,5 m2K/W te bereiken. Heeft u minder ruimte, dan kunt u het best met PUR isoleren. Door de lagere lambdawaarde volstaat een dikte van 9 tot 11 cm.

Rd-waarde vloerisolatie

Voor vloerisolatie kunt u het best isolatiemateriaal gebruiken met een minimale isolatiewaarde (Rd) van 3,3 m2K/W voor het materiaal. De beste materialen voor vloerisolatie zijn afhankelijk van de mogelijkheden van de woning. Is er een kruipruimte of moet u de bovenkant van de vloer isoleren? En welke afwerking past het beste bij uw vloer? Als deze factoren bepaald zijn, dan weet u ook welk materiaal het best gebruikt kan worden.

Nu u weet waar de Rd-waarde voor staat, kunt u makkelijker voor het juiste isolatiemateriaal kiezen. De waarden staan altijd op de verpakking, en bij twijfel kunt u natuurlijk een specialist aanhaken. Nederland Isoleert biedt diverse isolatiematerialen aan. Onze adviseurs weten precies welke materialen het best zijn voor uw woning en isolatiewensen.

 

Ook benieuwd hoeveel u kunt besparen met isolatie?

Onze expert komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak
ma t/m vr (09:00 - 18:00)

Ook benieuwd hoeveel u kunt besparen met isolatie?

Onze expert komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak
ma t/m vr (09:00 - 18:00)