Een oud huis isoleren; waar te beginnen?

oud huis isoleren

Oudere huizen, vóór bouwjaar 1975, zijn in de meeste gevallen niet goed geïsoleerd. Dit komt omdat isolatie vroeger geen vereiste was bij de bouw, zoals we dat nu wel zien bij nieuwbouwwoningen. Maar door het ontbreken van (goede) isolatie, verliezen deze woningen een hoop warmte. Dat is terug te zien aan de energierekening. Een oud huis isoleren is daarom zeker de moeite waard. Zo gaat de warmte niet verloren, waardoor er minder gestookt hoeft te worden en dat betekent een besparing op energie. Maar als er niets goed geïsoleerd is, waar moet u dan beginnen? Wij leggen het uit.  

 

De mate van isolatie van de oudere woning

De eerste stap is om te controleren welke isolatie er al is. Niet alle oude huizen zijn even slecht geïsoleerd. Dit is afhankelijk van het bouwjaar van de woning, en wat een vorige eigenaar eventueel al heeft laten isoleren. Woningen met een bouwjaar van vóór 1920 zijn niet geïsoleerd tijdens de bouw. Daarnaast hebben deze woningen ook geen spouwmuur. Woningen van bouwjaar 1920-1975 zijn niet goed geïsoleerd, maar hebben vaak wel een spouwmuur die opgevuld kan worden.

Controleer wat een vorige bewoner al heeft gedaan, of vraag advies bij een isolatiebedrijf. Een specialist komt dan de woning inspecteren, en ziet direct wat er al is geïsoleerd en wat er nog gedaan kan worden. Hierbij wordt er ook gekeken naar wat het meeste oplevert. Voor de ene woning is dit vloerisolatie, terwijl dit bij een andere woning juist dakisolatie is.

Spouwmuurisolatie bij oud huis

Spouwmuurisolatie is altijd een goed begin. Dit is het isoleren van de holle ruimtes tussen de binnen- en buitenmuur. Het is snel uit te voeren en houdt de warmte goed in het huis. Dit levert een flinke besparing op in de stookkosten. Bij oude huizen wordt dit gedaan via na-isoleren. Er worden een aantal gaten in de spouwmuur geboord, waar isolatiemateriaal doorheen gespoten wordt.

Oud huis zonder spouwmuur isoleren

Maar niet alle huizen hebben een spouwmuur. Een oud huis zonder spouwmuur isoleren, kan niet door middel van na-isolatie. Er is simpelweg geen ruimte tussen de muren voor het isolatiemateriaal. Er zijn andere opties om een oud huis zonder spouwmuur te isoleren. Twee opties om precies te zijn: de binnen- of de buitenmuur isoleren. Dit is wat duurder dan spouwmuurisolatie, maar zorgt ervoor dat er geen warmte verdwijnt door de muren van de woning.

Dak van oud huis isoleren

Ook het isoleren van het dak van oudere huizen is een goede investering. Veel warmte verdwijnt via de kieren in het dak naar buiten. Dat is zonde. Met dakisolatie wordt een oud huis een stuk energiezuiniger. Bij de meeste daken is isolatie eenvoudig door te voeren, ook bij oudere woningen. Maar het dak van een oud huis isoleren kan lastig zijn, als het onderdak ontbreekt. Het onderdak wordt geplaatst op de dakconstructie en beschermt de woning tegen vocht van buitenaf. Dakisolatie doorvoeren zonder een onderdak kan wel, maar is niet de beste optie en de meeste isolatiebedrijven doen dit dan ook niet. Zo is het hebben van een dakbeschot (onderdak) voor Nederland Isoleert bijvoorbeeld een vereiste om het dak te kunnen isoleren.

Vloer van oud huis isoleren

De vloer van een oud huis isoleren… Klinkt als een eenvoudige klus. Maar oudere huizen hebben vaak geen of een te lage kruipruimte. Dit maakt het lastiger. Bij een lage kruipruimte is bodemisolatie nog een mogelijkheid. Bij het ontbreken van een kruipruimte is het nog mogelijk de vloer via de bovenzijde te isoleren. Dit kan met een isolerende ondervloer.

Oud huis isoleren kosten

De kosten voor het isoleren van een oudere woning zijn afhankelijk van wat er nog geïsoleerd kan worden. Spouwmuurisolatie kost gemiddeld € 1.199*. Voor vloerisolatie bent u gemiddeld zo'n € 2.120 * kwijt, en de kosten voor dakisolatie liggen rond de € 3.600*. Maar ook bij het isoleren van een oud huis kunt u gewoon subsidie aanvragen. Hiervoor geldt de ISDE subsidie. Zo krijgt u toch een deel van de investering in isolatie terug. Dat scheelt weer in de kosten!

Ontdek hoe u uw woning het best kan isoleren, wat het kost en oplevert? Vraag gratis advies van Nederland Isoleert.


* Kosten zijn een vanaf prijs en zijn berekend met een gemiddeld woonoppervlakte van een tussenwoning. De precieze kosten hangen af van het aantal vierkante meters van uw woning en het woningtype.

Start nu met isoleren!

Onze expert komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak
ma t/m vr (09:00 - 18:00)

Start nu met isoleren!

Onze expert komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak
ma t/m vr (09:00 - 18:00)