Wat is de lambda waarde?

lambda waarde isolatie

De lambda-waarde is de mate van warmtegeleiding van een materiaal. Hoe hoger de waarde, hoe beter de warmte geleid wordt. Bij een betere geleiding van de warmte isoleert het materiaal minder goed. Voor isolatie van de woning is een lage waarde dus beter, want dan gaat er weinig warmte verloren. De lambda-waarde wordt op verpakkingen van materiaal uitgedrukt met het symbool λ.

Wat is de lambda-waarde voor isolatie

De lambda wordt dus gebruikt om te bepalen hoe goed het gekozen isolatiemateriaal de warmte geleid. Deze waarde ziet u dan ook altijd op de verpakking of bij de specificaties van materialen staan. Het isolerend vermogen wordt uitgedrukt als W/mK (Watt per meter Kelvin), en voor isolatiematerialen ligt het getal vaak onder de 0,06 W/mK.

Lambda-waarde voor isolatiematerialen?

Maar isoleert materiaal met een lage waarde altijd beter dan materiaal met een hogere waarde? Nee, dat is zeker niet altijd zo. De lambda houdt namelijk geen rekening met de dikte van het materiaal. Door met meerdere dikke lagen te werken, kan een materiaal toch een hoge isolatiewaarde hebben. Nederland Isoleert werkt met de beste materialen, en deze hebben allemaal een KOMO of ISSO keurmerk. Zo weet u zeker dat het kwalitatieve producten zijn. De volgende materialen hebben een goede, en dus lage, lambda-waarde:

PUR
Voor het isoleren van de vloer maken we gebruik van PUR (isolatieschuim). Dit is een hoogwaardig isolatieschuim van polyurethaan, dat door de gesloten celstructuur zowel isolerende als vochtwerende eigenschappen heeft. De PUR lambda-waarde ligt tussen 0,022 en 0,028 W/mK, en heeft dus een hoge isolatiewaarde.

PIF
Voor dak- en vloerisolatie maken we ook gebruik van PIF thermische isolatiefolie. Dit is innovatieve, hoogwaardige folie afgewisseld met luchtkussens. De luchtkussens tussen de lagen isolatiefolie zorgen voor minder warmteverlies. De lambda-waarde van PIF is erg goed. Deze ligt rond 0,0198 W/mK.

EPS
EPS is een veelgebruikt isolatiemateriaal. Logisch, want de isolatiewaarde is erg constant. De EPS lambda-waarde ligt tussen 0,030 en 0,040 W/mK. Het materiaal is geschikt voor de vloer, muren én het dak. Nederland Isoleert gebruikt EPS parels voor het isoleren van de kruipruimte en spouwmuren.

Glaswol
Glaswol is misschien wel een van de bekendste isolatiematerialen. Het wordt dan ook veelvuldig gebruikt door zowel isolatiespecialisten als door doe-het-zelvers. Onze specialisten gebruiken het voor dak- en spouwmuurisolatie. De lambda -waarde van glaswol is ongeveer 0,031 – 0,044 W/mK

Lambda-waarde bij isoleren

De lambda -waarde is van belang voor het isolerend vermogen van het isolatiemateriaal, maar ook voor de warmteweerstand van een isolatiemateriaal (rd-waarde) en warmteweerstand van de totale constructie (rc-waarde). Voor de lambda geldt; hoe lager de waarde, hoe beter het materiaal kan isoleren. Voor de rd- en rc-waarde geldt hoe hoger deze waarde, hoe beter de isolatiewaarde.

Ontdek hoe u de woning het best kan isoleren, wat het kost en oplevert. Vraag gratis advies van Nederland Isoleert.

Start nu met isoleren!

Onze expert komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak
ma t/m vr (09:00 - 18:00)

Start nu met isoleren!

Onze expert komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak
ma t/m vr (09:00 - 18:00)