Houten vloer isoleren, zo doet u dat

houten vloer isoleren

Heeft u een mooie houten vloer, maar heeft u last van koude voeten? Rijzen uw stookkosten de pan uit of staan de vochtplekken op uw muur? Dan kan vloerisolatie de oplossing zijn! Met het juiste isolatiemateriaal zijn de problemen zo verholpen, voorkomt u houtrot en bespaart u ook nog eens heel wat geld. In dit artikel leggen we uit hoe u dit aanpakt en welke mogelijkheden er zijn.


Vraag een adviesgesprek aan


Koude lucht door uw houten vloer

Een houten vloer oogt mooi en gezellig, maar kan ook zorgen voor flink wat kou in huis. Vanuit de kruipruimte die zich onder de vloer bevindt, stroomt namelijk koude lucht omhoog en verspreidt zich zodoende door het huis. Ook zorgt het ervoor dat de vloer onnodig te lijden heeft, want door de koude lucht ontstaan bijvoorbeeld gemakkelijk bobbels in het hout. De kruipruimte isoleren, ofwel vloerisolatie, is dan dé oplossing.

Houten vloer isoleren via de kruipruimte

Indien u van klussen houdt, kunt u een houten vloer gemakkelijk zelf isoleren vanuit de kruipruimte. U bereikt deze via een luik dat zich meestal bij de voordeur of in een hoek van de kamer bevindt. Vanuit daar isoleert u de vloer van onderaf door de ruimte tussen de balken met isolatiemateriaal op te vullen. De balken zelf hebben al een isolerende waarde en hoeven dus niet te worden mee geïsoleerd.

Controleer vooraf wel altijd de houtvochtigheid van de vloer (dit geldt niet voor de vloer van de kruipruimte). Is deze hoger dan 20%, dan is het raadzaam om nog even te wachten met isoleren en eerst dampremmende PE-folie op de bodem van de kruipruimte te leggen om het vochtgehalte te verlagen. Doet u dit niet, dan komt het vocht tussen het isolatiemateriaal en de houten vloer, met kans op verrotting tot gevolg.

Houten vloer isoleren van bovenaf

Heeft u geen kruipruimte of is deze niet diep genoeg, dan kan de houten vloer ook van bovenaf worden geïsoleerd. Dit kan op verschillende manieren. Een mogelijkheid is om de gehele bovenvloer te strippen en een isolatielaag aan te brengen. De oorspronkelijke houten vloer moet er dan dus wel uit en na het isoleren volledig opnieuw worden opgebouwd. U kunt ervoor kiezen om ook de ondervloer te verwijderen en de vloer tussen de balken te isoleren. Ook dan moet de hele vloer opnieuw worden gelegd. Een minder ingrijpende optie is om isolerende platen bovenop uw huidige vloer aan te brengen en daar bovenop een nieuwe vloer te leggen. Houd er in dat geval wel rekening mee dat de vloer iets hoger komt te liggen dan voorheen.

Houten vloer isoleren met tussenruimte

U kunt isolatiemateriaal direct aan de planken bevestigen, maar u kunt ook kiezen voor een zogeheten tussenruimte. Daarmee verhoogt u de isolatiewaarde en blijft warmte dus nog beter behouden. Hiervoor laat u 2 cm ruimte tussen de vloerplanken en het isolatiemateriaal. Zorg er daarbij wel voor dat het isolatiemateriaal perfect aansluit op de draagbalken, want door eventuele gaten kan de warmte alsnog wegstromen.

Houten vloer isoleren tegen geluid

Naast kou kan een houten vloer ook ongewenst geluid veroorzaken. Bijvoorbeeld wanneer u met hakken door het huis loopt, of uw stoel verschuift. Er ontstaan dan trillingen die (onprettig) geluid veroorzaken, ook wel contactgeluid genoemd. Via muren en de vloer kan dit geluid zich tot ver in huis verspreiden, waardoor u er op veel plekken last van heeft. Ook dit probleem verhelpt u door de vloer te isoleren. Door isolatiemateriaal aan te brengen in de holle ruimte onder de planken vermindert u namelijk het ‘klankkaseffect’.

Isolatiematerialen voor uw houten vloer

Er zijn verschillende materialen om een houten vloer mee te isoleren. Kies bijvoorbeeld voor thermoskussens of maak gebruik van minerale wolplaten. Thermoskussens hebben als voordeel dat ze makkelijk te monteren zijn, want door het lichte gewicht en de gevouwen vorm zijn deze handig in gebruik. Maar ook minerale wolplaten zijn goed hanteerbaar als u ze van tevoren op maat laat snijden. Deze zijn vanwege de dempende eigenschap ook aan te raden wanneer u tegen geluid wil isoleren.

Belangrijk bij het kiezen van het isolatiemateriaal is ook de isolatiewaarde (rd-waarde). Deze geeft de kwaliteit van het isolerende vermogen van het materiaal weer. Hoe hoger de waarde, hoe beter warmte wordt vastgehouden. 

Kosten voor isolatie houten vloer

De kosten voor het isoleren van een houten vloer hangen af van het materiaal en de grootte van het oppervlak. Voor thermoskussens betaalt u gemiddeld €14 per m2 en voor minerale wolplaten (glaswol/steenwol) zonder dampremmende laag betaalt u ongeveer €12 per m2 (bron: Milieu Centraal). Indien u de plaatsing uitbesteedt, komen hier nog arbeidskosten bovenop en houd eventueel rekening met kosten voor een nieuwe vloer als u besluit van bovenaf te isoleren.

Ontdek hoe u de vloer het best kan isoleren, wat het kost en oplevert? Vraag gratis advies van Nederland Isoleert.

Start nu met isoleren!

Onze expert komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak

Start nu met isoleren!

Onze expert komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak