Grootste fouten bij spouwmuurisolatie

grootste fouten spouwmuurisolatie

De spouwmuur isoleren is een mooie (eerste) stap richting verduurzaming en bovendien één van de voordeligste manieren van isolatie, vanwege de korte terugverdientijd. Maar om optimaal resultaat te halen uit uw spouwmuurisolatie, moet deze wel correct worden aangebracht, en dat gebeurt niet altijd. Wat zijn de grootste fouten bij spouwmuurisolatie en hoe kunt u deze voorkomen?

De 4 grootste fouten bij spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een relatief makkelijke ingreep waarbij de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur (de spouw) wordt opgevuld met isolatiemateriaal. De klus kan binnen een dag worden geklaard en u merkt er weinig van. Zo gepiept, zou u denken. Toch doen zich geregeld problemen voor, tijdens of na het plaatsen van spouwmuurisolatie. Wilt u die voorkomen? Lees dan verder, we zetten ze op een rij.

1. Geen goede voorbereiding

Een van de grootste fouten bij spouwmuurisolatie is een slechte voorbereiding, terwijl een goede voorbereiding essentieel is voordat de isolatiespecialist te werk gaat. Zo moet er een inspectie plaatsvinden waarbij een specialist kijkt naar zaken als de ligging van het huis, de spouwbreedte en de staat van de spouw. Ook uw budget en verwachtingen spelen hierin een rol. Op basis daarvan wordt een plan gemaakt, waarin de isolatiespecialist advies geeft over de mogelijkheden, beperkingen en juisten beslissingen. Gebeurt dit allemaal niet, dan is de kans groot dat u een verkeerde beslissing neemt en uw spouwmuurisolatie helemaal niet optimaal isoleert. U loopt dan zelfs kans om de kosten nooit terug te verdienen. Grondige voorbereiding met de juiste specialisten is dus key!

2. Verkeerd isolatiemateriaal in de spouw

Een andere veelvoorkomende fout bij spouwmuurisolatie is het gebruik van verkeerd isolatiemateriaal. Hoewel er meerdere materialen geschikt zijn, zoals PUR, EPS-parels, glas- en steenwol, vragen verschillende spouwen om verschillende materialen. Voor een smalle spouw bijvoorbeeld, kunt u het beste materiaal met een hoge isolatiewaarde gebruiken, omdat dan geen dikke laag nodig is. Voor een bredere spouw volstaat juist een dikkere laag van materiaal met een minder hoge waarde. Ook de leeftijd van uw woning, de dikte van de voegen, en de vraag of er al isolatiemateriaal aanwezig is, zijn van invloed op de materiaalkeuze. Laat een specialist u hier dus altijd goed in voorlichten.

3. Een ongeschikte gevel

Denkt u aan spouwmuurisolatie, check dan wel of uw huis hiervoor een geschikte gevel heeft. Is dat namelijk niet zo, dan kan dit flinke gevolgen hebben. Als uw gevel bijvoorbeeld dampdichte verf of geglazuurde stenen bevat, en er wordt isolatiemateriaal aangebracht, kan de buitenmuur niet goed ademen wat vocht kan veroorzaken. Ook is de vorstbestendigheid belangrijk. Bepaalde stenen -zoals strengpers of verblend- kunnen niet goed tegen vorst; het vocht dat erin kruipt, zal ’s winters bevriezen en uitzetten, waardoor de stenen kunnen barsten. Ook hiervoor is een goede inspectie vooraf dus noodzakelijk.

4. Geen endoscopisch onderzoek

Naast een geschikte gevel, is ook een lege en schone spouw belangrijk. Dit wordt gecontroleerd door middel van een endoscopisch onderzoek: via een kleine camera inspecteert de specialist de binnenkant van de spouw. Wordt dit niet gedaan, dan is dus ook niet zeker of de spouw wel leeg is en dat heeft verstrekkende gevolgen. Zo kan het zijn dat er nog vuil en cementbaarden aanwezig zijn. Indien die niet worden verwijderd voordat het isolatiemateriaal wordt ingespoten, dan werkt de isolatie niet goed. Er ontstaan dan koudebruggen; plekken zonder isolatie. Geen endoscopisch onderzoek doen, kan dus funest zijn voor uw spouwmuurisolatie.

Fouten bij spouwmuurisolatie voorkomen

Om bovengenoemde problemen te voorkomen, is het zaak om vooraf de juiste stappen te zetten. En met een goede partij in zee te gaan. Dit kunt u achterhalen door te checken of het isolatiebedrijf gecertificeerd is. Dat betekent dat het is aangesloten bij een vakvereniging die controles uitvoeren op het gebied van kwaliteit, milieuvriendelijkheid, betrouwbaarheid en veiligheid. Bekende certificatie- en garantie-instellingen zijn INSULA, KOMO en ISSO. Deze zien erop toe dat aan wettelijke eisen wordt voldaan, en dat er kwalitatief goede producten worden geleverd. Heeft het bedrijf een dergelijke certificering, dan kunt u ervan uit gaan dat het alle kennis in huis heeft om isolatiewerkzaamheden correct uit te voeren en bovenstaande fouten niet zullen voorvallen. Zo maakt u optimaal gebruik van uw spouwmuurisolatie en geniet van u de voordelen op de lange termijn!

Hebt u interesse in spouwmuurisolatie? Voorkom dan problemen en laat u vooraf goed informeren. Nederland Isoleert is een gecertificeerde isolatiespecialist en helpt u bij het maken van de juiste keuze, passend bij uw wensen en budget. Meer weten? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan met één van onze specialisten.

Start nu met isoleren!

Onze expert komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak
ma t/m vr (09:00 - 18:00)

Start nu met isoleren!

Onze expert komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak
ma t/m vr (09:00 - 18:00)