6 tips voor duurzaam wonen

Energieneutraal wonen

Duurzaam wonen of energieneutraal wonen? U boekt al snel resultaat als u kiest voor isolatie van uw kruipruimte, vloeren, muren en/of dak. Maar u kunt nog véél meer doen. Bekijk onze zes tips voor duurzamer wonen.

 

Duurzaam wonen begint bij isolatie

De overheid wil dat ons land in 2050 CO2-arm is. Om u te stimuleren groener te leven, krijgt u sinds 2022 van de overheid tot ongeveer 30% subsidie op isolatiemaatregelen. Wilt u van die subsidie gebruikmaken en uw huis energiezuiniger maken? Dan is dit het moment om actie te ondernemen. Lees meer over energie besparen.

Milieuvriendelijk schoonmaken

Schoonmaken is een terugkerend klusje en kan in veel gevallen duurzamer. Want hoe verleidelijk het ook is om een sopje na afloop in het gras te gooien, het is toch echt beter om het via de gootsteen weg te spoelen. De meeste stoffen in schoonmaakmiddelen zijn, zoals u zelf ook wel weet, niet goed voor het milieu. Chloor wordt bijvoorbeeld vaak onnodig gebruikt voor het schoonmaken van de wc. De wc schoonmaken kan prima met gewone allesreiniger. En die kalkaanslag in de badkamer heeft helemaal geen ontkalker nodig. Schoonmaakazijn is dé oplossing voor het verwijderen van hardnekkig kalk én is veel duurzamer.

Duurzaam wonen dankzij zonne-energie

Iets meer werk dan de schoonmaakgewoontes aanpassen, maar ook effectiever als het gaat om duurzaam wonen: het gebruik van zonne-energie. Inmiddels ziet u in iedere straat wel ergens zonnepanelen op het dak liggen. Voor tien zonnepanelen betaalt u circa € 4.700. Extra fijn: u kunt de btw hierover terugvragen. Dat scheelt bij tien panelen toch al snel € 700. Met zonnepanelen bespaart u jaarlijks gemiddeld € 600 op de energierekening. De investering heeft u na zo’n zeven jaar al terugverdiend.

Zonneboiler voor milieuvriendelijk warm water

Waar zonnepanelen voor stroom zorgen, zorgt een zonneboiler voor milieuvriendelijk warm water. Bij het gebruik van een zonneboiler komt geen CO2 vrij. En anders dan gas, raakt zonlicht nooit op. Zeker in de zomer hebben we meer dan genoeg zonlicht in Nederland voor uw zonneboiler. Wees in de winter niet bang voor een koude douche. Want ook dan zorgt een zonneboiler voor lekker warm water. Een zonneboiler kost eenmalig ongeveer € 3.000. Met subsidie, die kan oplopen tot € 1.100 voor een gezin van vier personen, betaalt u ‘slechts’ € 1.900. Dankzij een zonneboiler bespaart u gemiddeld de helft van het gasverbruik voor warm water. Dit komt neer op € 150 per jaar. Grote kans dat dit bedrag de komende jaren alleen maar oploopt, want het is steeds moeilijker om aardgas te winnen.

Verbouwplannen? Pak het groen aan!

Staat er een nieuwe keuken op de planning? Een groene keuze is de inductiekookplaat. Met deze plaat bespaart u 2% tot 3% van uw energieverbruik. Aardgas wordt schaarser en duurder, dus u kunt er maar beter direct rekening mee houden bij de aanschaf van een nieuwe keuken.

Duurzaam groen dak

Wat u ook kunt doen, is het aanleggen van een groen dak. Ideaal als voedselbron voor insecten en de opvang van regenwater. Bovendien verkoelt een groen dak uw huis in de zomer. U kunt kiezen uit een sedumdak of een volledige daktuin. Een sedumdak is de goedkoopste oplossing. Uw dak wordt dan alleen bedekt met vetkruid. Dit kost ongeveer € 30 per vierkante meter. Wilt u liever een daktuin die volstaat met bloemen en planten? Laat dan van tevoren onderzoeken of uw dakconstructie dit aankan.

Ook uw huis verduurzamen met goede isolatie?

Onze expert komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak
ma t/m vr (09:00 - 18:00)

Ook uw huis verduurzamen met goede isolatie?

Onze expert komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak
ma t/m vr (09:00 - 18:00)