Betonnen vloer isoleren, zo doet u dat

betonnen vloer isoleren

Met goede vloerisolatie voorkomt u koude voeten en stijgt uw wooncomfort. En dat niet alleen; door de behouden warmte bespaart u een hoop geld op uw energierekening. Hebt u een betonnen vloer? Dan zijn er verschillende manieren om de vloer te isoleren.


Vraag een adviesgesprek aan

 

Betonvloer isoleren vanuit de onderkant

Hebt u een kruipruimte, dan kunt u uw vloer vanuit de onderkant isoleren. Een kruipruimte is een lage en leegstaande ruimte onder de vloer van de begane grond, en is te bereiken via een kruipluik. Als deze groot genoeg is om in te werken, dan kunnen er PIR-platen tegen het plafond worden bevestigd. Dit zijn dunne platen met een hoge isolatiewaarde. Ook PUR-schuim is een goed isolatiemateriaal hiervoor. Let op dat voor isolatie vanuit de onderkant een minimale hoogte van 35 cm in de kruipruimte noodzakelijk is.

Betonvloer isoleren vanaf de bovenkant

Is er geen kruipruimte aanwezig, dan kunt u de betonvloer vanaf de bovenkant isoleren. In dat geval plaatst u het isolatiemateriaal óp de betonvloer. Het is dan verstandig om niet voor een te dik materiaal te kiezen, aangezien de rest van de vloer er nog bovenop komt en dit invloed heeft op uw drempels en deuren in huis. Milieu Centraal beveelt ca. 6cm en RC-waarde 2,3 aan. Zo kunt u kiezen voor PIR- of XPS-platen. Hier bovenop komt 2 cm dik plaatmateriaal zoals underlayment of OBS-platen. Daarbovenop komt vervolgens de vloerbedekking zoals tapijt, laminaat of tegels.

Bodemisolatie betonvloer

Is er niet voldoende ruimte in de kruipruimte? Dan kunt u ook kiezen voor bodemisolatie. In dat geval wordt niet het plafond, maar de bodem van de kruipruimte bedekt met isolatiemateriaal. Hierbij worden zogeheten EPS-parels ingespoten; deze isoleren niet alleen, maar werken ook vochtwerend, waardoor de vloer minder koud aanvoelt. Verder heeft bodemisolatie als voordeel dat het gemakkelijk en snel is aan te brengen. Echter, de isolatiewaarde is vaak lager dan bij isolatie via de bovengenoemde manieren.

Isolatie betonvloer op zand

Is uw betonnen vloer op zand gelegen, dan is isolatie mogelijk via de bovenkant. Dit kan met verschillende materialen zoals tempex of PIR-platen. Erg belangrijk hierbij is de drukvastheid van het materiaal. Dat houdt in dat het materiaal gewicht en tegendruk aankan om verzakking tegen te gaan. Dat laatste vermindert namelijk de isolatiewaarde. Drukvaste platen kunnen veel gewicht aan en houden daardoor de isolatiewaarde in stand.

Beste vloerisolatie betonvloer

Er zijn dus verschillende manieren om uw betonnen vloer te isoleren, maar wat is de beste? Dat hangt af van uw wensen, huissituatie en budget. Heeft u een kruipruimte, dan hebt u de meeste opties. Hiervoor zijn bijvoorbeeld isolatiefolie, glas- en steenwol geschikt. Is er geen kruipruimte aanwezig, dan kan isoleren vanaf de bovenkant ook op verschillende manieren. Het beste materiaal is niet te dik, heeft een hoge isolatiewaarde en is drukvast. Geschikt zijn PIR-platen, EPS- en XPS-isolatie.

Kosten isolatie betonnen vloer

Isolatie is de goedkoopste manier van verduurzaming en gemiddeld liggen de kosten voor betonvloerisolatie rond de €30 per m2 (bron: Milieu Centraal). Voor het isoleren van de onderkant zijn de kosten* gemiddeld €30 tot €50 per m² (bron: Milieu Centraal). Hierbij is bodemisolatie goedkoper, met gemiddelde kosten van €20 tot €25 per m². Isoleren vanaf de bovenkant is duurder, daarvoor betaalt u gemiddeld ongeveer €100 tot €150 per m². Maar let op: vanuit de overheid zijn hiervoor subsidies beschikbaar gesteld, waardoor u geen volledige kosten betaalt en de aanschaf nóg aantrekkelijk wordt.

Wilt u uw betonnen vloer ook isoleren? Nederland Isoleert helpt u bij het maken van de juiste keuze. Hierbij is belangrijk dat de vloer in goede staat is; er mag bijvoorbeeld geen betonrot zijn. Onze adviseurs luisteren naar uw wensen en bepalen de beste oplossing voor uw huis. Meer weten? Neemt contact op of vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.


* Genoemde bedragen zijn gemiddeld genomen vanuit Milieu Centraal. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van diverse factoren zoals het gekozen materiaal. Aan de bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Start nu met isoleren!

Onze expert komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak

Start nu met isoleren!

Onze expert komt bij u thuis voor een adviesgesprek en een offerte op maat. Het kost niets en u zit nergens aan vast!

Maak nu een afspraak